top of page

Jste OWW typ nebo WOW typ?

Aktualizováno: 19. 3. 2021

Jak reagujete na změnu? Je pro vás měnit cokoli ve vašem životě radost nebo příšerná zátěž? Považte, i na to existuje typologie. A my si ji dnes představíme.

V jednom z předchozích příspěvků jsme si už nastínili, že jakákoli změna v našem životě je provázena chemickým koktejlem v našem těle. A dnes se podíváme na rozdělení lidí podle typu reakcí na proces změny.


Pojďme na to rovnou:

Existují 2 typy reakcí na různé druhy překážek a rezistencí, které se nám v životě objevují.


1. OWW typ, pokud narazí na jakoukoli překážku nebo nastoupí proces změny, reaguje následovně:

  • Automaticky zahájí vnitřní dialog typu: ´ah, úplně to necítím; tohle pro mě není dobré; nemá cenu se trápit; vždycky jsem byl/a takový/á, tak co?…´

  • Jejich pocity se změnou spjaté jsou obvykle: zaseknutost, nuda, potřeba bezpečí své komfortní zóny.

  • Změnu obvykle vidí jako překážku, problém, nudu, útlak.

  • Výsledek: od změny odchází a vše zůstává při starém.

2. WOW typ jde na proces změny jinak:

  • Automaticky zahájí vnitřní dialog typu: ´to je fakt super pocit; cítím se tak dobře; tolik věci se ve mně mění k lepšímu; rostu; jsem na sebe fakt pyšná/ý, že to zvládám; už se tak těším, co z toho vznikne, kam mě to posune a jaké příležitosti mi to přinese; ha, problém - skvělé, vyřešíme ho!…´

  • Jejich pocity se změnou spjaté jsou obvykle: růst, sebevědomí, dobrodružství.

  • Změnu vidí jako příležitost; pocit růstu, sebevědomí a dobrodružství s sebou přináší drive, vzrušení a transformaci a následně i leadership.

  • Výsledek: u změny k lepšímu zůstávají a rostou.

Stručně shrnuto:


OWW je spojeno s bolestí a hormonem kortizolem (´stresový hormon´), WOW s růstem a hormonem dopaminem a serotoninem (´hormony štěstí´).


Nic není černobílé. A tak i my v některých oblastech můžeme fungovat jako OWW a jinde jako WOW typ. Možná jste čistý OWW ve chvíli, kdy se chcete zbavit svého zvyku dát si svůj oblíbený čokoládový dort – jen ta představa vám přináší čirou bolest! Zato, když čelíte problému nebo se rozhodnete něco změnit ve své práci, jste příkladný WOW typ a radostně vyrážíte vstříc novým dobrodružstvím.


Ve které oblasti svého života reagujete jako WOW a ve které jako OWW typ?


43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page