top of page

Nedaří se vám udržet nový návyk? Je pro to vědecké vysvětlení

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Jak jste na tom s novoročními předsevzetími? Stalo se vám, že jste slavnostně začali pravidelně cvičit, pak jste vynechali jednou, dvakrát a časem celé vaše odhodlání skončilo v nenávratnu?


Je pro to vědecké vysvětlení. Změna čehokoli ve vašem životě je provázena chemickým koktejlem v těle. Když tento proces pochopíte, máte radikálně větší šanci ve své změně vytrvat a dosáhnout toho, co chcete.

Velmi laicky řečeno, vše vychází z jednoduchého faktu: Naše buňky jsou naprogramované neustále přijímat informace a neustále se replikovat. Jaké informace jim dáváme, takové vyžadují. Pokud své chování změníme, byť k lepšímu, informace se změní. A to buňky opravdu rády nemají - alespoň v první fázi. Výsledkem změny je, že začnou ´být nervózní´ a dožadovat se své dávky obvyklých informací, tedy vašeho obvyklého chování. Je to proto, že replikace buněk probíhá vždy na základě poslední zadané informace.


Má-li dojít k trvalé změně, musí se buňky převibrovat a změnit receptory. Tak mohou začít dostávat novou informaci, která vychází z nového zvyku. A k tomu je potřeba čas. Právě tato převibrace a období s ní spojené je to, co nazýváme self-sabotáží nebo rezistencí. Prostě to, co nás stále znovu a znovu svádí k původnímu zvyku. Třeba sednout si na gauč a dát si kafe místo toho jít si zaběhat a završit to zeleninovým džusem.

Časem ovšem, pokud vydržíme a v novém chování vytrváme, se buňky převibrují a naše tělo po nás začne vyžadovat náš nový zvyk. V našem případě třeba pravidelné cvičení a zdravou stravu místo pravidelného gauče a balíčku chipsů.


❔Proti čemu protestovaly vaše buňky a vám se podařilo je převibrovat?

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page