top of page

Jak si nenechat zkazit náladu ANEB Víte, že všechno začíná myšlenkou?

Aktualizováno: 19. 3. 2021

Všimli jste si, že všechno začíná myšlenkou? Nejdřív nás něco napadne. Na základě této myšlenky začneme cítit nějakou emoci. Na základě této emoce se začneme chovat. Naše chování ovlivní výsledek. A tento výsledek opět vede k myšlence, přesvědčení nebo očekávání.



Dejme si příklad: Je krásný den, cítím se skvěle a těším se, jak parádní den prožiju. Pak si ale vzpomenu, co řekl včera kolega o projektu, na kterém spolupracujeme. Už včera mě to pekelně naštvalo a ted´, když si to znovu vybavím, se opět dostávám do varu.

Vzpomeňme si, ještě před 2 minutami, jsem se radovala z nádherného dne! A teď, po jediné myšlence, se začínám cítit pod psa.


V tuto chvíli (a teď mluvím o sekundách) mám na výběr ze 2 možností:

  1. Bud´ se ponořím do představy ze včerejška, vzteku na kolegu a pocitu nespravedlnosti, což mě může dokonce dovést k tomu, že sednu a napíšu nepříjemný email nebo nedejbože v tomto rozpoložení zvednu telefon a zavolám... plus pohoda celého dne bude v nenávratnu;

  2. Nebo OKAMŽITĚ zastavím příval nepříjemných myšlenek, které jsou užuž připraveny se řetězit a VĚDOMĚ je nahradím něčím jiným. Něčím, co miluju, co mě baví nebo naplňuje radostí. V mém případě 100% funguje představa mého syna. Ideálně, když byl ještě malý, tak kolem 4 let. Když je nejhůř, mám připravenou fotku, jak honí s vyplazeným jazykem kachnu – jeho nadšení z této činnosti mě spolehlivě rozesměje.

Naše mysl je báječná. Díkybohu dokáže v jeden okamžik myslet pouze na jednu myšlenku. Dnes se rozhoduji pro možnost číslo 2 a držím se jí jako klíště. Nejsem ochotná si nechat zkazit dnešek nikým a ničím, je fakt krásně.


A co vy? Pro co se právě dneska rozhodnete vy?





51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page